ΧΑΛΚΙΔΑ:ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ(ΦΩΤΟ)

ΧΑΛΚΙΔΑ:ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ:
Η ΧΑΛΚΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η Χαλκίδα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας πολύ πριν από την Αθήνα και τη Σπάρτη. 

Λέγεται ότι το όνομά της προέρχεται από τη Φοινικική λέξη «Κάλχη» που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έβγαινε το πορφυρό (κόκκινο) χρώμα. Λόγω της επίζηλης νευραλγικής θέσεώς της, κατακτήθηκε από τους Φοίνικες και τους Κρήτες.
     
Ο Νότιος Ευβοϊκός και μάλιστα το λιμάνι της Αυλίδας ήταν η αφετηρία του πλοίου της Αργούς για την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος το 1360 π.Χ.(Αργοναυτική Εκστρατεία).Με αφετηρία επίσης την Αυλίδα ξεκίνησαν οι Χαλκιδέοι για να συμμετάσχουν στον Τρωικό πόλεμο το 1194 π.Χ.
     
Πολλές πόλεις αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα στην Εύβοια. Εξ αυτών η Χαλκίδα και η Ερέτρια ήταν οι σπουδαιότερες. Σκληροί και αιματηροί αγώνες έγιναν μεταξύ τους για την κατοχή της περιοχής του Λήλα ποταμού, κατά τους 9ο και 10 π.Χ. αιώνες, οι οποίοι ονομάστηκαν Ληλάντιοι πόλεμοι.

     Κατά τους 8ο και 7ο π. Χ. αιώνες ανέπτυξαν πολλές αποικίες. Η σημερινή Νεάπολη της Ν. Ιταλίας κτίσθηκε αρχικά από αυτούς και ονομάστηκε Κύμη. Επίσης κι oι Πόλεις Ρήγιο, Κατάνια κτίσθηκαν από τους Χαλκιδέους, όπως μαρτυρούν τα μνημεία κι οι επιγραφές με το ιδιαίτερο Χαλκιδιακό αλφάβητο που βρέθηκαν. Από το αλφάβητο αυτό, που το παρέλαβαν οι Ιταλικές φυλές των Σαμνιτών, Λατίνων και Ετρούσκων, διαμορφώθηκε τελικά το Λατινικό Αλφάβητο.
 

Οι Χαλκιδαίοι συγκρούσθηκαν πολλές φορές με τους Αθηναίους αλλά τελικά νικήθηκαν απ’ αυτούς το 510 π.Χ. και τέθηκαν κάτω από την υψηλή επικυριαρχία τους.

     Αυτό ήταν και η αιτία της αποχής της Χαλκίδας από τους Περσικούς πολέμους. Αντίθετα η γειτονική τους Ερέτρια έλαβε μέρος σ’ αυτούς και καταστράφηκε τελείως, από τους Πέρσες.

     Μετά τους Μηδικούς πολέμους οι Χαλκιδέοι προσπάθησαν να αποτινάξουν την υψηλή επικυριαρχία των Αθηναίων δυο φορές.
Επί πλέον έχτισαν πύργους κι έστησαν γέφυρες. Προσπάθεια των Αθηναίων να τους εμποδίσουν απέτυχε.

     Η εχθρική τους στάση απέναντι στους Αθηναίους συνεχίσθηκε κι επί εποχής Φιλίππου και Αλεξάνδρου.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ,ΒΕΝΕΤΟΙ,ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
   
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο βελτιώθηκε η γέφυρα και οχυρώθηκε κατά Βυζαντινό τρόπο όλη η Πόλη.
Μετά τη Δ‘ Σταυροφορία (1204 - 1205) η Χαλκίδα ( όπως ονομαζόταν από τους Ενετούς) πέρασε στην ιδιοτελή επικυριαρχία των Βενετών. Αυτοί επιδιόρθωσαν τα τείχη και κατασκεύασαν νέο πύργο και νέα γέφυρα στον Εύριπο, η οποία άνοιγε για να περνούν τα πλοία.
    

Το 1470 η Πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων ύστερα από επίθεση που διεύθυνε ο ίδιος ο Σουλτάνος Μωάμεθ από την παρυφή του λόφου Κάνηθος που βρίσκεται στη βοιωτική ακτή, δίπλα ακριβώς από το στενό του Ευρίπου. Οι Τούρκοι για την κατάληψή της υπέστησαν απώλειες 77.000 ανδρών.
     Μοναδικό έργο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν η κατασκευή φρουρίου στο λόφο της Κανήθου, που μετονομάσθηκε σε Καρά - Μπαμπά.

Στην επανάσταση του 1821 πολλοί Ευβοιώτες έλαβαν μέρος, όπως ο Αρχιστράτηγος Εύβοιας Νικ. Κριεζώτης, που επιβλήθηκε σαν πανελλήνια μορφή και ο Ανδρέας Μιαούλης που καταγόταν από το χωριό Φύλλα της Εύβοιας.
Η Εύβοια απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό στις 25 Μαρτίου 1833.




ΠΑΡΟΝ:

Σήμερα μετά από 182 περίπου χρόνια ελεύθερο βίο η Χαλκίδα, πόλη 102.000 κατοίκων περίπου,στις αναπτυσσόμενες με γρήγορο ρυθμό περιοχές, με λαμπρό μέλλον στον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τον Πολιτιστικό τομέα. Είναι μια όμορφη πόλη χτισμένη στην Ευβοϊκή και τη Βοιωτική ακτή του Ευρίπου. Ο πορθμός του Ευρίπου χωρίζει την Εύβοια από τη Βοιωτία και είναι ονομαστός για τα ρεύματά του, την αλλαγή της φοράς κίνησης των νερών.

Στη πόλη υπάρχει μεγάλη αίσθηση του Πολιτισμού και αυτό φαίνεται από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτή. Επίσης διαθέτει πληθώρα από αθλητικά σωματεία και εγκαταστάσεις ,από το χώρο του στίβου εώς και το καγιάκ.










Είναι μία πόλη που συνδιάζει τη θέα και με τη κουζίνα της αφού διαθέτει εξαιρετικά εστιατόρια, ταβέρνες, αλλά και καφετέριες για να απολαμβάνεις το καφέ σου δίπλα στο φαινόμενο της παλίρροιας. Είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Το μόνο που μένει είναι να την επισκεφτείτε.


Επίσης παρέχει εξαιρετικής ποιότητας διαμονή σε κάθε επισκέπτη με τα ξενοδοχεία που διαθέτει.



ΜΕΛΛΟΝ:


Όσο για το μέλλον η πόλη της Χαλκίδας θα συνεχίσει να αναπτύσεται και να παρουσιάζεται στους κατοίκους της αλλά και στον επισκέπτη,ως ο ιδανικός προορισμός. Γιατί είναι διαφορετικά να είσαι στη...Χαλκίδα.


Πηγές: www.army.gr, gohalkida.gr



0 σχόλια :